Europareis
Voor harp en viool is er schitterend repertoire geschreven. Maar voor piano en viool nog veel meer. In dit programma spelen Johan en Liesbeth verschillende bewerkingen en originele composities.
In Saint-Saëns Fantaisie hoort u de laatste uitlopers van de romantiek, terwijl de Danse van Debussy een nieuwe lichtheid geeft. De muziek van Pärt is verstild en sober.
Na de pauze komt u na de prachtige vijfde vioolsonate van Bach terecht in de wondere wereld van de volksmuziek.
Programma:
Camille Saint-Saëns – Fantaisie (1907)
Claude Debussy – Danse (arrangement door Roel van Oosten)
Dmitri Shostakovich – selectie uit Preludes voor viool en piano op. 34 *
Arvo Pärt – Fratres
Johann Sebastian Bach – Sonate voor viool en klavecimbel nr. 5 BWV 1018 *
Manuel de Falla – selectie uit Siete Canciones Populares Espagnoles voor viool en piano*
Béla Bartók – Romanian Folk Dances*
* Bewerkingen voor harp en viool door Liesbeth Vreeburg
Indigo
In 2023 werken we aan Indigo. Een voorstellingsreeks waarin we samen met de kinderen bijna ALLES gaan bevragen en op zoek gaan naar hun eigen ‘Super Powers’.
Kinderen van vandaag de dag lijken sensitiever, jonger wijs en meer open. Ze leven in een wereld die er totaal anders uitziet dan de wereld waarin wij volwassenen opgroeiden. Alles om ons heen verandert steeds en sinds de intrede van de corona crisis lijkt onze wereld en de ‘realiteit’ zoals we die kenden al helemaal op haar kop te staan.
Gelukkig zijn kinderen flexibel, fantasierijk en leven zij “in het moment”. Dat zijn belangrijke aspecten (vitamines) voor het opgroeien tot volwassenheid. De wereld wordt mooier als we haar zien en meemaken met het besef dat er meerdere betekenissen mogelijk zijn, dat er meer is dan werk en geld, dat de buurman misschien wel gelooft in Buddha en Russische kinderen veel meer kleuren onderscheiden dan wij. In deze enorm tumultueuze tijd willen wij graag die verbeeldingsvitamines stimuleren.
Om de magie en speelsheid terug te brengen in het dagelijkse leven ontwikkelen wij Indigo. Indigo is een serie van 5 muziektheatervoorstellingen. Elke week op zondagmiddag, wordt er een nieuwe aflevering gespeeld. Tijdens de voorstellingen mogen de kinderen mee spelen, musiceren en zingen (maar ook gewoon alles rustig gadeslaan vanaf de kant). Ze krijgen geheime opdrachten mee naar huis en nieuw verzonnen woorden. Elke nieuwe aflevering bevat elementen uit de laatste aflevering, en de input van de kinderen wordt langzaamaan steeds meer deel van de serie.
We willen met Indigo de kinderen meenemen in een interactief spel, waarin we de dingen die we denken te geloven, te zien, en te voelen nog eens goed bekijken. Want misschien zijn de dingen wel helemaal niet zoals we denken.
Data onder voorbehoud:
19 november
26 september
3 december
10 december
17 december
Kwintetten
In dit programma gaan literatuur, muziek en mythologie hand in hand.
De virtuoze horrorklanken van Caplet vormen een prachtig contrast met de weelderige rijkdom van Schubert. De muziek van Henriette Renié doet niet onder voor de beste muziek van haar tijdgenoten, maar deze harpiste en componiste is, ten onrechte, vrij onbekend gebleven. De fascinerende muziek van “onze eigen” Hans Cox maakt het geheel compleet. Daarbij vertellen wij de verhalen natuurlijk aan het publiek!
André Caplet – Conte Fantastique: La Masque de la Mort Rouge (harp en strijkers)
Henriette Renié – Légende, après “Les Elfes” de Lecompte de Lisle, 1901 (harp)
Hans Cox – Cyclophonie XIV: The Birds of Aengus (harp en viool)
Franz Schubert – Der Tod und das Mädchen, strijkkwartet nr. 14 in d kleine terts.
Voor eeuwig…
Ernest Chausson schreef zijn Chanson Perpetuelle in 1898. De tekst van dit schitterende lied voor mezzosopraan en ensemble gaat over een verloren geliefde. In dit avontuurlijke programma brengen we het verhaal van de achtergelaten geliefde in perspectief.
Het tweede strijkkwartet van Schönberg is een sfeervol, donker werk voor strijkkwartet en stem. De “lucht van een andere planeet” uit de tekst in het laatste deel verwijst naar de nieuwe klanken waarnaar Schönberg op zoek was. Vanuit de laat-romantische wortels van Beethoven en Brahms beschouwde Schönberg zijn werk als de logische historische consequentie.
De liederen van Purcell hebben eeuwigheidswaarde. In nieuwe arrangementen van het ensemble geven we de verlaten vrouw in Chanson Perpetuelle een ander perspectief.
A Charm of Lullabies van Benjamin Britten is een vijftal wiegenliedjes. De teksten zijn grappig en vilein, bij nadere beluistering blijkt er meer aan de hand te zijn dan een zorgende moeder en een lieve baby.
Oneiros Ensemble i.s.m. Laura Bohn
We shall all be saved each one alone
We shall all be saved each one alone
We shall all be saved each one alone is een zangrecital maar dan ook weer niet. Dit programma is een ode aan het lied en aan het kleine en kwetsbare.
Muziek van onder anderen: Henry Purcell, Johan Sebastian Bach, Edward Elgar, Tom Waits en Robert Schumann.
Klassieke muziek, chansons, oude muziek en volksmuziek gaan in dit programma hand in hand.
Romain Bly – hoorn
Laura Bohn – zang
Adriaan Breunis – altviool
Liesbeth Vreeburg – harp en arrangementen
Zevensprong
Dansmuziek voor houtblazers, strijkers en harp. Onze lievelingsstukken bij elkaar in één programma.
Three folksongs from the country of Cík – B. Bartok
Chaconny in g minor – Henry Purcell
Bordel 1900 & Cafe 1930- Astor Piazolla
Introduction et allegro – Maurice Ravel
Roemeense dansen – Bela Bartok
Old Hungarian Ballroom Dances – Gyorgy Ligeti
Mara Oosterbaan & Johan Olof, viool. Adriaan Breunis, altviool. Justa de Jong, cello. Karin Leutscher, fluit. Diederik Ornée, klarinet. Liesbeth Vreeburg, harp.